Moped innan motorcykel

Många motorcykelintresserade började med en moped. Detta kan vara en bra ställe att lära sig då man får känsla för hur det är att styra ett motordrivet fordon med endast två däck men som är begränsad till mycket säkrare hastighetsbegränsningar.

Så vad ska man tänka på? Till att börja med ska man tänka på om man ska välja en scooter eller crossmoped. En scooter är utformad så att man har fötterna framför sig på en liten plattform medan en crossmoped är mer formad som en vanlig motorcykel. Scootrar säljer i allmänhet bättre, mycket för att de är väldigt enkla att köra, men om det ska vara som inledning till att lära sig köra motorcykel är en crossmoped helt klart det mer logiska valet.

För att få köra en crossmoped kommer man behöva ha ett körkort med behörigheten AM, åldersgränsen för vilket är 15 år. Detta tillåter en att köra både klass 1 och klass 2 mopeder. Klass 1 är den mer krävande varianten då mopeder i denna klass får komma upp i hastigheter av 45 km/timmen, till skillnad från en begränsning på 25 km/timmen för klass 2 mopeder.

Man kan antingen köpa en helt ny eller en begagnad, och begagnade mopeder finns det många av på sajter som Blocket. Väljer man att gå denna väg bör man ju vara medveten om att det kan behövas bytas ut vissa saker innan man väljer att sälja den vidare.

På grund av detta är det bäst att köpa en moped med ett vanligt märke, det är trots allt lättare att hitta reservdelar till en Honda än ett betydligt mer okänt märke.

Hur man än bestämmer sig för att gå till väga finns det helt enkelt god anledningar till att välja en crossmoped över en scooter och att överväga att köpa en begagnad över en helt ny, man behöver inte vänta länge efter man fått tillstånd att köra moped innan man kan börja ta körkort för motorcykel.